Vinet

   Vem är inte intresserad av att smaka en ekologisk, närproducerad Chardonnay från Skåne?

På Flintevång Vingård gör vi allting själva hela vägen från vinstock till flaska. Vinodlingen är ekologisk och vi använder varken bekämpningsmedel på druvorna, vinstockarna eller för ogräsbekämpning. När druvorna skördas startar vinifieringen med en gång. Under vinterhalvåret genomgår vinet stabilisering, klarning och ibland filtrering innan det slutligen tappas på flaska i början på andra kvartalet året efter skörd.


Vinet som framställs på Flintevång Vingård skall drickas medan det är ungt och friskt. Vår Chardonnay är gulgrön i färgen och aningen matt eftersom vi normalt sett väljer att inte filtrera Chardonnayn innan buteljering. Vinet har en förvånansvärt intensiv doft av gröna frukter och citrus - speciellt utmärker sig doften av päron tydligt. Det är torrt, har en syra som stark bidrar till en frisk upplevelse, och är lätt i kroppen. Eftersmaken är kort vilket gör att vår Chardonnay ger en härligt somrig känsla. Vår Vidal Blanc karaktäriseras av en aromatisk doft med 'krispighet' och angenäm syra.


Dessvärre är våra viner inte tillgängliga för försäljning. I september 2012 beslutade regeringen att stoppa utredningsförslaget om gårdsförsäjning av alkohol. Vår verksamhet är för liten för att motivera kommersiell distribution av våra viner via Systembolaget. Sedan de första vinstockarna planterades på Flintevång Gård 2004 har intresset för svensk vinodling aldrig har varit större än nu och vi kan konstatera att den växande skara besökare vi har haft i vingården samstämmigt givit sitt stöd till gårdsförsäljning.


Vi tycker det är tråkigt att inte kunna erbjuda våra besökare en samlad vinupplevelse, för vem är inte intresserad av att smaka en ekologisk, närproducerad Chardonnay från Skåne?

En flaska skånsk Chardonnay